Home » TIPS OPEN HOUSE RAYA, SERONOK RAYA DENGAN SHAKLEE

TIPS OPEN HOUSE RAYA, SERONOK RAYA DENGAN SHAKLEE

Sebulan berpuasa, menahan nafsu nak makan di siang hari, waktu raya ini lah waktu paling sesuai nak balas dendam makan semua kan?


Rendang, lemang, burasak, daging masak kicap, kambing bakar, fuh, syurga makanan sunggah di bulan syawal ni, tambahan lagi jemputan open house boleh dikatakan setiap minggu. Rayakan sebulan.

TAPI..
ada satu perkara yang membuatkan kita rasa risau dan berkira-kira, semua sedap, semua nak telan, semua nak rasa, bila ingat balik..

Kolestrol
Darah tinggi
perut buncit
Dibeties
Gout

orang jawa kata ” terseontot” nak makan semua ni bila memikirkan penyakit-penyakit ni sedang menunggu.Jangan Main ‘Bedal’ Semua Makanan Kat Rumah Terbuka. sentiasa ingat pesan nabi supaya berhenti sebelum kenyang.

TIPS KE RUMAH TERBUKA RAYA

tips ini upa share daripada DR KEVIN sendiri tips ke rumah terbuka dengan aman damai…

1- JANGAN TIDAK BERAYA

setahun sekali kita nak merasa kemeriahan hari raya, ziarah menziarahi, terima sahaja semua jemputan kawan-kawan untuk menjaga hubungan silaturrahim

2- MULAKAN DENGAN HIDANGAN SEIMBANG
Sentias bermula dengan hidangan seimbang. Kalau tidak mahir mengawal nafsu makan memang susah untuk elak makan banyak. Jadi bermula lah dengan hidangan yang mengandungi protein (rendang, ayam etc) dan berserat (sayur) etc. Jangan bermula dengan kuih atau manis-manisan yang sememangnya tidak membantu kawal nafsu.

3-PLAN 1
Dari awal boleh bincang dengan diri sendiri, satu rumah satu menu dulu, pastikan sudah list berapa rumah yang akan pergi pada hari tersebut

4-PLAN 2
Sudah tahu berapa rumah yang akan kita kunjungi, bermula daripada rumah siapa dan berakhir dengan rumah siapa, kalau 5 buah rumah hari tersebut kita dah tahu apa yang kita nak makan seperti no 3, supaya tidak over load.

5- 20 MINIT RULE
Ambil masa 5 hingga 20 minit untuk satu hidangan, lebih daripada itu berkmaksud anda sudah terlebih makan. otak kita mengambil masa 20 minit untuk mentafsir kita sudah kenyang.

6- SUNNAH NABI
kita kerap kali mendengar Hadis nabi mengatakan ” makan sebelum kenyang dan berhenti sebelum kenyang”(Bukhari Muslim).

Jangan merasakan membazir jika makanan di pinggan masih ada lagi sedangkan perut sudah terlampau kenyang, sebab itu dianjurkan mengambil makanan dengan kadar yang sedikit dan berpada.

Islam itu sangat indah, ia mencakupi pelbagai aspek, perundangan kehidupan bahkan juga kesihatan, semuanya sudah digariskan di dalam islam,ilmu tentang nutrisi pemakanan bukan baru bermula pada abad ke 21 sebaliknya sejak zaman Rasulullah s.a.w lagi sendiri menganjurkan umat-umatnya mengamalkan pemakanan seimbang.

7-KURANGKAN KALORI AIR
sebelum menjamah makanan seperti lemang, rendang yang penuh dengan kalori, cuba minum air terlebih dahulu, insyallah ia sangat berkesan mengurankan untuk anda makan banyak, dan lagi seronok, cepat kenyang.

3 TIPS TAMBAHAN OPEN HOUSE BERAYA BERSAMA SHAKLEE

1) Air Kosong

Amalkan pengambilan air kosong harian. Lagi bagus, setengah jam sebelum makan, minum dahulu air kosong dalam segelas atau setengah gelas. Air kosong kan zero kalori. Lagipun buat kita mudah kenyang. (Jangan malu minta air kosong di rumah orang)

2) Guna Pinggan Kecil

Bila kita guna pinggan kecil, ia akan mempengaruhi psikologi kita untuk tidak mengambil terlalu banyak makanan.

3) Perisai Dengan Suplemen

upa memang orang yang tak sedar diri kalau bab makan ni, tapi risau juga ,kolestrol, darah tinggi, buncit dan lain2
Kalau nak maintain berat badan, sekaligus nak kurus, boleh amalkan suplemen yang berkaitan. Contohnya, siap-siap mengambil Phytocol ST sebelum makan bagi mengelakkan kolestrol bersarang di dalam badan. Khasnya kalau orang yang ada masalah kolestrol dalam darah.

Seterusnya ambil Lecithin dan Omega selepas makan. Jadi salur darah kita akan terpelihara daripada lemak-lemak yang baru nak menempel. Lemak-lemak lama pun akan terus terhakis.

Apa-apa pun, kalau menghadiri open house atau sebarang jamuan, makan dan minum tu biarlah berpada-pada. Nikmatnya sekejap jer tapi yang menanggung akibatnya adalah tubuh kita juga, Nak kurus ni bukan susah, tapi nak konsisten serta disiplin tu yang agak payah orang nak ikut. Ye tak?

NAK KURUS? JOM RAYA BERSAMA DENGAN SHAKLEE

nak dapatkan shaklee?
whatpp je upa, free gift special untuk korang.

013-6240955
ulfa mohd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *