Home ยป SHAKLEE TIADA HALAL JAKIM!

SHAKLEE TIADA HALAL JAKIM!

” saya taknak makan shaklee, sebab tak ada tanda halal”

” kenapa halal dia bukan halal  jakim?” saya hanya nak makan yang ada halal jakim je.

ni antara persoalan cstmer upa berkanaan sijil halal ni, ok ni jawapannya..

sebelum tu ni sijil halal terkini 2019

sijil halal shaklee terkini

kenapa tak ada halal jakim?

Shaklee disahkan halal oleh ISA, dan ISA pula adalah badan pensijilan HALAL yang diiktiraf oleh JAKIM. Kenapa JAKIM sendiri tak keluarkan sijil halal untuk Shaklee?

Kerana Produk Shaklee dibuat di kilang di USA, maka selayaknyalah badan ISLAM di sana yang membuat pemeriksaan berkala, dari segi kebersihan, status sembelihan, status halal setiap bahan mentah yang digunakan untuk menghasilkan produk Shaklee.

Proses mengeluarkan sijil halal bukannya semudah menyemak bahan mentah yang digunakan,. Ia melibatkan pemeriksaan hasil sembelihan, proses sembelihan, status haiwan yang disembelih, dan badan HALAL perlu membuat pemeriksaan mengejut (ad-hoc check up / ambush) ke atas kilang-kilang dan pusat sembelihan untuk memastikan memang prosedur halal dipatuhi sepanjang masa.

JAKIM ni di Malaysia, kuasa authority JAKIM pun terhada dalam Malaysia sahaja, sebab itu JAKIM mempunyai rakan badan HALAL ber authoriy lain di negara luar dari MALAYSIA.

ITU SEBABNYA kenapa sijil halal Shaklee bukan dari JAKIM. Malah JAKIM pun dah mengesahkan Siji Halal Shaklee adalah diperakui sah.

 
 
founder dlG
ulfa mohd
013-6240955

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *