Home ยป Kenapa bintik-bintik wujud di bawah mata?

Kenapa bintik-bintik wujud di bawah mata?

Anda pernah nampak masalah ini pada kulit seseorang tak? atau anda sendiri ada masalah ini? Apa sebenarnya bintik / bintil yang kerapkali kelihatan di sekitar mata dan pipi ni ya? Bintik ini kita panggil bintik kolesterol dan biasanya boleh terjadi kepada sesiapa sahaja termasuklah budak-budak yang masih kecil (peringkat sekolah). Pernah jumpa kan?

bintik kolesterol

Bintil kolesterol – atau xanthomas – adalah lebihan lemak yang terbina di bawah kulit. Sesiapa pun boleh mempunyai bintil-bintil kolesterol ni, tetapi mereka yang paling biasa biasanya muncul pada orang tua dan orang-orang yang mempunyai tahap kolesterol darah tinggi. Xanthomas boleh muncul di mana-mana sahaja pada badan, tetapi mereka biasanya terdapat pada siku, lutut, tangan, kaki, sendi, tendon dan punggung.

Namun demikian, apabila bintil kolesterol terbentuk pada kelopak mata, ia dipanggil xanthelasma palpebra. Keadaan ini biasanya tidak semestinya dikaitkan dengan tahap kolesterol yang tinggi.


xanthelasma – bintil kolesterol di kelopak mata

Bintik Kolesterol boleh berbeza dari segi saiz, ada sangat kecil dan ada yang lebih besar dari 3 inci. Biasanya dalam rupa seperti lebihan daging berwarna putih atau kekuningan, kadang-kadang ada juga yang kelihatan kemerahan atau berwarna merah jambu. Bintik kolesterol ni tidak menyakitkan tapi boleh menggangu penampilan wajah seseorang kalau ada banyak kelihatan di kelopak mata atau di muka.

Rawatan:

Biasanya cara untuk merawat xanthomas adalah dengan mengenal pasti dan mengawal keadaan yang menyebabkan terjadinya bintil tersebut. Sebagai contoh, xanthomas biasanya dikaitkan dengan paras kolesterol yang tinggi, oleh itu salah satu cara untuk merawatnya adalah dengan cara menurunkan paras kolesterol. Salah satu supplement yang sangat bagus untuk turunkan paras kolesterol adalah Phytocol-ST daripada Shaklee. 

Bintil kolesterol ini juga boleh dikeluarkan melalui terapi laserpembedahan atau bahan kimia yang dikenali sebagai asid trichloroacetic. Walau bagaimanapun, menurut Pusat Perubatan Langone, apabila xanthoma sdikeluarkan melalui pembedahan, mereka boleh muncul semula di tempat yang sama.Oleh itu, buat anda yang mempunyai masalah yang sama, JANGAN RISAU! Ada penyelesaiannya, daripada anda laburkan duit untuk jalani rawatan laser atau letak asid yang ternyata lebih mahal dan menyakitkan, hasilnya juga tidak pasti boleh hilang kerana kemungkinan untuk muncul semula adalah tinggi juga. 

Saya akan sarankan anda mengambil vitamin Shaklee secara konsisten. Insyaallah boleh membantu dan selain daripada mampu memudarkan bintil kolesterol, tahap kesihatan anda juga boleh dipertingkatkan!

TESTIMONI BINTIK INI HILANG!

UNTUK KETERANGNA LANJUT:

0136240955

Meh dapakan harga kasih sayang daripada saya…. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *