Home » KENCING TIDAK LAWAS

KENCING TIDAK LAWAS

Punca-punca kerap kencing wanita dan ubat semula jadi .

Ramai wanita berurusan dengan masalah kerap kencing yang menyusahkan terutama pada waktu malam. Kencing adalah satu proses semulajadi yang mana badan membaling keluar cecair sisa tetapi kerap kencing di kalangan wanita kadang-kadang boleh menjadi sesuatu yang membimbangkan. Pundi kencing yang berkontraksi mungkin mempunyai gejala-gejala lain seperti pembakaran sensasi atau sakit yang berkaitan dengannya dalam beberapa kes. Perjalanan yang kerap ke bilik mandi boleh menjadi sumber rasa malu dan kesulitan kepada wanita.

Sebab-sebab – ada boleh menjadi banyak sebab yang membawa kepada keadaan ini di kalangan wanita. Di antara punca-punca kencing yang kerap di kalangan wanita adalah seperti berikut:

1. PERUBAHAN HORMON:
Wanita mengalami perubahan hormon pada banyak peringkat hidup mereka. Apabila berlaku perubahan hormon atau ketidakseimbangan ini, beberapa kesan sampingan berlaku terlalu. Semasa kehamilan dan menopaus, perubahan dalam paras hormon boleh mengurangkan keupayaan pundi kencing untuk meregangkan itu menyebabkan kencing yang kerap di kalangan wanita.

2. JANGKITAN SALURAN KENCING:
Jangkitan ini biasa dilihat di kalangan wanita dan ia menyebabkan dorongan untuk membuang air kecil kerap kadang-kadang ditemani oleh kesakitan dan Bahang.

3. Penyakit: Penyakit beberapa punca mungkin menjadi punca keadaan ini.
Penyakit-penyakit seperti ketumbuhan rahim, penyakit ovari, penyakit-penyakit kronik buah pinggang dan kencing manis boleh constrict pundi kencing mengakibatkan rasa atau dorongan untuk membuang air kecil yang kerap.

4. Halangan:
 Batu-batu dalam buah pinggang atau pundi hempedu boleh menyebabkan halangan dalam membuang air kecil itu menyebabkan dorongan kerap kencing. Walaupun dalam kehamilan, rahim mengembang dan menjadikan kencing sukar dan kerap.

5. Air: Minum terlalu banyak air juga merupakan satu punca kencing kerap di kalangan wanita. Apabila pundi kencing penuh untuk kapasiti, salah satu perlu ia kosong.

Sebab-sebab lain mungkin mempunyai sista ovari, peningkatan tahap kalsium, tekanan darah tinggi, kegagalan buah pinggang yang kronik dan sebab-sebab yang kadang-kadang psikologi seperti tekanan dan kebimbangan.

Keadaan ini boleh diubati dengan membuat beberapa perubahan gaya hidup tanpa sebarang ubat-ubatan. Makan jenis makanan yang betul dan mengelakkan alkohol dan minuman caffeinated boleh dapat banyak. Cara untuk merawat keadaan ini adalah dengan menggunakan ubat semula jadi.
Ubat semula jadi –

kerap kencing di kalangan wanita boleh diubati dengan menggunakan ubat-ubatan semulajadi ini:

1. Pengambilan jus kranberi adalah berkesan dalam merawat jangkitan-jangkitan buah pinggang.
2. Vitamin C: makan makanan dan buah-buahan yang kaya dengan vitamin C untuk mengelakkan jangkitan bakteria yang boleh menyebabkan kerap membuang air kecil.
3. Latihan: Lakukan senaman yang menguatkan otot dan Kesihatan pundi kencing.
4. Jus: Jus lobak merah dan anggur membantu membersihkan saluran kencing.
5. Elakkan minuman tinggi gula dan minuman caffeinated.
6. Elakkan pengambilan air dan cecair lain sebelum tidur.
7. Makan yogurt dengan kerap yang mengandungi bakteria baik yang diperlukan oleh badan kita.
8. Labu benih adalah kaya dengan asid lemak yang mempunyai kesan yang baik terhadap kesihatan pundi kencing.
9. Herba St John’s Wort adalah berkesan dalam keadaan kencing yang kerap di kalangan wanita.
10. Makan makanan yang tinggi serat dan mengelakkan makanan yang diuretik.
11. Kegels latihan membantu untuk menguatkan otot pelvis untuk mengawal pundi kencing dan mengurangkan kepentingan untuk membuang air kecil.
Ubat-ubat yang mudah dan semulajadi seperti ini di atas dapat membantu anda mengatasi keadaan kencing yang kerap di kalangan wanita.

SUPPLEMENT YANG DAPAT MEMBANTU :

GARLIC
garlic merupakan antibiotik semulajadi yang dapat membantu dalam masalah jangkitan kuman dan sebagainya

ALFALFA
mencuci buah pingang dan merawat kencing kotor disebabkan jangkitan dalam buah pinggang

GLA COMPLAX
Membaiki maslah kerap kencing dan maslah prostat bagi lelaki

info lanjut hubungi saya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *