Home » 10 tanda kanser payu dara

10 tanda kanser payu dara

Kanser atau barah adalah nama penyakit bagi salah satu tumor ganas yang sudah tidak asing lagi di kalangan masyarakat terutamanya kaum wanita dan ia sukar diramalkan. Banyak faktor yang mempengaruhi dan terdapat banyak jenis.

Dikatakan sampai kini kanser masih menduduki peringkat pertama dalam kes kematian di dunia. Salah satu jenis kanser adalah kanser payudara. Penderita penyakit ini terus bertambah saban tahun namun, hanya segelintir sahaja yang mengetahui gejala kanser payudara ini. tanda awal kanser payudara Oleh kerana cetek dalam ilmu pengetahuan dan tidak prihatin dengan perubahan diri menyebabkan penyakit ini sukar dicegah dan ditangani. Atas kerana pada umumnya gejala-gejala kanser tersebut didapati dari beberapa kes kecil yang seringkali dirasakan tidak penting dan tidak berbahaya.

Namun pada hakikatnya, pengenalan terhadap gejala-gejala awal kanser payudara dapat menangani kes ini secara maksima sebelum kanser merebak dan menjadi semakin serius. Ada beberapa tanda-tanda atau gejala (sipmtom) umum yang kadang kala di luar dari pengawasan kita kerana hal tersebut biasanya tidak akan mengganggu keadaan tubuh badan dalam melakukan sebarang aktiviti dan kerana itu pulalah beberapa orang yang mengalaminya biasa mengabaikannya dengan mudah dan menganggapnya sebagai hal yang biasa-biasa saja.

 Padahal dari sini, kewaspadaan dan pemeriksaan lebih lanjut harus dilakukan. Berikut adalah gejala awal yang sering dialami oleh penderita kanser payudara :-

 

 1. Benjolan Benjolan ini umumnya terdapat di bawah kulit payudara dan ukurannya lebih kurang sebesar kacang tanah. Biasanya benjolan tersebut hanya terdapat di sebelah payudara saja. Apabila benjolan tersebut ditekan dan dapat bergeser, itu bermakna masih merupakan gejala awal yang ringan dan boleh segera ditangani. Sebaliknya, bila benjolan tersebut sudah tidak boleh bergeser dan ukurannya lebih besar dan keras maka awas, kanser sudah memasuki tahap serius. Benjolan ini juga boleh didapati di permukaan ketiak, walaupun tidak selalu bermakna kanser—tapi ada baiknya diberikan pemeriksaan lebih lanjut.

 2. Perubahan bentuk puting payudara Puting tetek kelihatan rata, terbalik atau masuk ke dalam. Atau mungkin terasa sakit yang berlanjutan.

 3. Keluarnya darah atau cairan janggal Cairan darah yang keluar umumnya tidaklah banyak, namun cukup mengganggu. Selain darah ada juga berupa cairan kekuningan seperti darah putih atau bahkan nanah. Hal ini biasanya diikuti dengan rasa nyeri pada permukaan payudara dan rasa gatal pada daerah sekitar puting tetek. (Kadang kala ini bukan bermakna kanser, namun tetap harus berwaspada)

4. Perubahan warna kulit Warna kulit payudara berubah warna menjadi kemerahan .

 

5. Perubahan tekstur kulit Permukaan kulit payudara kelihatan bersisik atau berkedut seperti kulit limau purut. Kulit akan terasa kasar dan kaku.

6. Luka yang sukar sembuh sering juga timbul luka yang sukar sembuh dan terasa panas seterusnya akan membengkak.

7. Payudara terasa panas, kemerahan dan bengkak

 

8. Adanya benjolan-benjolan kecil

9. Terasa sangat gatal di daerah sekitar puting tetek

10. Benjolan yang keras itu tidak bergerak ( terfiksasi ) Biasanya pada peringkat awal tidak terasa sakit. Pada kebiasaannya jika benjolan itu kanser, ia hanya terdapat pada satu belah payudara sahaja.

 
 

 

Bagaimana Vivix Boleh Membantu Pesakit Kanser?

Vivix merupakan makanan tambahan yang boleh membantu merawat penyakit kronik seperti kanser, sakit jantung dan juga diabetes

Vivix mengandungi resveratoral yang terbukti melalui kajian-kajian saintifik boleh membantu membetulkan sel-sel yang rosak (seperti sel kanser). Apabila sel-sel rosak telah dibetulkan, mereka akan mematikan diri dengan sendirinya (apoptosis) dan menyebabkan kanser berkurang dan akhirnya hilang.
Vivix bukanlah sejenis ubat yang mengandungi dadah, malah ia tidak mengandungi sebarang bahan kimia. Ia dibuat daripada empat ekstrak botani iaitu:

  • Anggur muscadine
  • Lobak ungu
  • Elderberry Eropah (Sambucus Niagra)
  • Polygonum Cuspidatum

Menurut laporan daripada kajian terbaru yang dibuat oleh University of Missouri pada October 2013; lebih banyak sel kanser yang mati jika pesakit dirawat menggunakan gabungan resveratrol (kandungan utama Vivix!) dan radioterapi berbanding rawatan dengan radioterapi sahaja.

cegah sebelum terlambat,,

rawat kanser dengan vivix, insyallah dah banyak yang telah berjaya …

Testimoni Pertama | Kanser Payudara Tahap Ke-4

Ini adalah salah satu testimoni daripada seorang pesakit kanser payudara stage 4 yang berjaya sembuh dengan Vivix Shaklee

Testimoni Daripada Seorang Pesakit Kanser Payudara Stage 4

Testimoni pertama ini merupakan perkongsian daripada customer Puan Ainul Fadzilah Mustafa. Mak kepada customer beliau menghidap kanser payudara dan sudah berada pada tahap ke-4 ataupun juga disebut Cancer Stage 4.

Nota: Kanser tahap ke-4 merupakan tahap paling berbahaya di mana sel kanser sudah merebak ke bahagian-bahagian lain di dalam badan

Alhamdulillah & subhanallah, setelah mengamalkan Vivix Shaklee, kanser tersebut sudah kelihatan mengecut. Insya-Allah tak lama lagi hilanglah semua sel kanser tersebut.

Entri saya sebelum ini menjelaskan bagaimana Vivix boleh membantu mengecutkan sel kanser.

Testimoni Kedua | Kanser Rahim (Endometrial Cancer)

Ini adalah testimoni daripada anak seorang pesakit kanser rahim yang sudah hendak dibedah. Alhamdulillah selepas amalkan Vivix, kanser tersebut hilang

Testimoni Vivix Membantu Pesakit Kanser Rahim

Testimoni kedua ini saya credit kan kepada Puan Sujaihah. Beliau berkongsi tentang pengalaman mak customer beliau yang mengalami kanser rahim yang kronik dan perlu dibedah.
Alhamdulillah beliau dipertemukan dengan Vivix. Sewaktu follow-up dengan doktor, doktor terkejut kerana kanser mak beliau telah hilang sepenuhnya!

Testimoni Ketiga | Tumor / Kanser Tahap Ke-3

Lepas sebulan mengamalkan Vivix Shaklee, kanser adik ipar beliau hilang walaupun pada mulanya disahkan sebegai kanser tahap ke-3

Sharing daripada Seorang Pengedar Shaklee
Vivix Shaklee berjaya merawat dan menghilangkan tumor dan kanser stage 3

Screenshot Dari Adik Ipar Beliau

Ini merupakan testimoni daripada adik ipar seorang Pengedar Shaklee. Adik beliau baru lepas menjalani pembedahan untuk membuang tumor (ketumbuhan) yang telah disahkan sebagai kanser tahap ke-3.
Setelah mengamalkan Vivix selama sebulan, beliau membuat pemeriksaan lanjutan dan mendapati beliau sudah bebas daripada sebarang sel kanser.


testimoni kanser dan vivix
 

0 thoughts on “10 tanda kanser payu dara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *