Home » AIR KENCING ANDA~ RISIKO PENYAKIT

AIR KENCING ANDA~ RISIKO PENYAKIT

 

Setiap orang selalu buang air kecil setiap hari. Kadang ada warna-warna yang berubah  pada air kencing Anda. 
 
Hati-hati, warna tertentu menunjukkan gejala penyakit

Untuk mengetahui apakah tubuh Anda sehat, cukup air dan tidak ada masalah dengan organ dalam, warna air kencing bisa memberi jawapan.

  Tahukah anda?
 

Air Kencing (URIN) adalah proses dalam tubuh untuk membuang lebihan air dan sisa dalam darah melalui buah pinggang.Adalah Normal sekiranya kita membuang air lebih dari 3kali.Anda Sihat!!!!

 

WARNA AIR KENCING????

 
Sepanjang anda hidup,pernah tak anda buat analisa tentang warna air kencing sendiri??
  

Air urin yang normal adalah kuning cerah seperti teh hijau.Warna air kencing kadang-kadang berubah sesuai dengan proses yang terjadi di dalam tubuh. Namun kalau perubahan warna terjadi lebih dari sehari, mungkin ada masalah dengan kesihatan anda yang juga boleh menandakan penyakit..


Petunjuk warna Urin dan Gejala Penyakit,
 
                                                           
 

 
Tidak Ada Warna, Transparan 
Anda minum air terlalu banyak.  kurangkan sedikit jumlah minuman air

 

Kuning cerah atau terang Urin yang NORMAL. Ini menandakan tubuh anda cukup air yang diperlukan.

 Kuning coklatkekurangan air dalam badan hingga berlaku hidrasi.Banyakkan minum air putih
.

 


Kuning gelap Warna ini berkemungkinan menunjukkan sama ada pengambilan ubat-ubatan atau mempunyai masalah dengan organ hati atau hepatitis…Sebaiknya buat rujukan doktor.

Warna Madu

Tubuh Anda kekurangan cairan, segera minum air sekarang juga!
Pink Kemerahan

Jika Anda baru makan bit, blueberry atau buah-buahan dengan warna ungu pekat, kemungkinan ini adalah warna alami buah yang terbuang.

Namun jika tidak makan buah-buahan itu tapi memiliki warna air kencing seperti ini, Anda mungkin mengalami pendarahan di saluran kencing. Warna ini menandakan masalah ginjal, tumor, infeksi kandung kencing, masalah prostat atau masalah lain. Warna air kencing ini juga menandakan keracunan merkuri. Segera periksa ke doktor.
 Oren –  kesan pengambilan ubat
 

Air Kencing Berbuih

Beberapa orang kadang mengalami masalah air kencing yang berbuih atau tampak seperti soda. Hal ini dapat disebabkan karena efek hidrolik yang tidak berbahaya. memberi signal kelebihan protein dalam makanan sehari-hari. Atau kemungkinan lain adalah masalah pada ginjal.


Putih susu –

  kemungkinan anda mengalami jangkitan di saluran kencing atau terdapat batu karang.


Merah atau pink-

  Samaada campuran darah atau pemakanan pewarna.jangkitan pada buah pinggang atau penyakit berkaitan atau kerosakan sel darah merah.Sebaiknya buat rujukan doctor.

Warna Cokelat Kehijauan

Anda mungkin mengalami masalah hati atau dehidrasi berat. Minum air dan segera konsultasikan pada dokter untuk mengetahui kepastian penyebabnya.


Biru/ hijau –  

Banyak kes air kencing berwarna biru atau hijau kerana pengambilan ubat yang berkaitan dengan saluran air kencing..

 

Keruh/kekelabuan

 air urin kotor atau jangkitan pada saluran kencing.

 
Biru 

 – kesan pengambilan ubat-ubatan 
 
 

 Air kencing putih


Jika air kencing anda berwarna putih boleh menunjukkan phosphaturia. Phosphaturia adalah satu tahap peningkatan garam fosfat dalam air kencing.Phosphaturia tidak semestinya berbahaya. Ia boleh merengsa dan dalam beberapa kes batu buah pinggang.hubungi doktor anda sebagai langkah berjaga-jaga. Air kencing putih juga mungkin menandakan kebocoran atau limpahan sistem limfa untuk saluran buah pinggang atau kencing (chylurie). Ini terutamanya biasa di plasmacytoma hyperfosfaterurie dan mengekang. A air kencing keruh susu biasanya menunjukkan kepada pyuria (sel darah putih dalam air kencing)

 Air kencing adalah coklat –
  Warna perang air kencing itu mungkin termasuk menunjukkan kanser pankreas, penyakit buah pinggang, pembentukan myeloma, tetapi juga berlaku semasa mengandung. Penyakit hati, warna air kencing berwarna perang oleh pengeluaran bilirubin (bahan yang dikeluarkan pada pecahan sel darah merah lama). Hepatitis, saluran hempedu tersumbat tersumbat atau air kencing berwarna perang biasanya bir.

 
Air kencing berwarna hitam
Apabila seseorang mengidap melanoma (barah kulit yang timbul daripada sel pigmen), kemudian hitam air kencing. Air kencing hitam biasanya menunjukkan perkumuhan air kencing melanin, satu pigmen kulit organik. .Sebaiknya dapatkan rujukan doktor.

 
Air kencing berwarna merah – Salah satu simptom utama penyakit buah pinggang atau kegagalan buah pinggang berfungsi. mungkin ada kencing serius atau masalah buah pinggang seperti pundi kencing atau kanser buah pinggang, glomerulonephritis, batu karang,buah pinggang atau seangkatan dengannya.. Apabila ragu-ragu adalah dinasihatkan untuk berjumpa doktor.

 
Air kencing gelap – 

 Pewarna kuning dalam air kencing tidak pernah ditemui lagi. Air kencing adalah sangat gelap apabila seseorang kehilangan banyak kelembapan dalam masa yang singkat, contohnya dengan berpeluh semasa bersenam.Juga, air kencing pagi sering gelap kerana semasa tidur berpeluh. Air kencing kuning gelap boleh kadang-kadang juga menunjukkan simptom penyakit.

Air kencing keruh
 
Kehadiran nanah atau nanah di dalam air kencing, jangkitan saluran kencingcontohnya oleh keradangan atau uretra. Ini sering diiringi dengan merasa gatal, dan sakit semasa kencing dan pembuangan darah dalam air kencing. Dengan pemerhatian ini, anda temu janji dengan doktor. Air kencing keruh juga boleh disebabkan oleh garam kristal asid urik atau asid fosforik.

 
 

.

 
Jadi, banyak-banyak minum air masak.

25kg= 1 L air
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *