Home ยป MENGAPA SAKIT PINGANG KETIKA HAMIL?

MENGAPA SAKIT PINGANG KETIKA HAMIL?

 

Sakit pinggang ketika hamil memang tidak dapat dipisahkan. Ramai wanita yang mengeluh sakit pinggang terutamanya apabila usia kandungan hampir ke 2 trimister. Sakit pinggang ketika hamil terjadi kerana faktor hormon kehamilan  yang meningkat dan membuatkan sendi  tidak stabil sehingga ke kawasan pelvik yang mengembang mengikut perkembangan bayi.

Selain itu kenaikan berat badan ketika hamil antara 11-15 kg menyebabkan rasa sakit menjalar sehingga ke sekeliling perut. Sebab itu ketika bangun tido awal pagi dari katil memang amat menyiksakan. Perubahan bentuk badan kita yang besar  dan banyak semasa hamil juga menganggu kestabilan diri.

Antara pencegahan awal yang anda boleh mencegah dan mengurangkan rasa sakit pinggang ketika hamil ialah:

  • Pakai kasut yang rata yang direka khas untuk ibu mengandung. Elakkan kasut yang bertumit. Ia dapat mengurangkan masalah regangan pada tulang

  • Elakkan daripada duduk dengan posisi yang sama dalam waktu yang lama

  • Tidur dalam posisi mengiring dengan bantal diantara dua kaki anda seperti posisi memeluk orang. Terdapat juga bantal khas untuk ibu hamil. Anda boleh cuba mengguna bantal itu.

  • Anda juga boleh meletakkan bantal sebagai alas perut apabila perut semakin membesar.

  • Gunakan tali pinggan khas untuk ibu hamil bagi membantu menyokong ibu hamil mengurangkan rasa sakit pinggang.

  • Jika rasa tegang atau cramp menyerang, anda boleh cuba dengan cara memasukkan ais atau air suam di dalam kantung compress dan tuam. Lakukan sekurang-kurangnya 10-15 minit.
  • Hindari mengangkat benda berat dan yang mendatangkan beban pada tubuh anda.

  • Biasakan berjalan kaki paling tidak 20-30 minit setiap hari.

  • Perhatikan postur tubuh anda, jangan terlalu membongkok atau tegak.

  • Selain melakukan kesemua diatas, pengambilan pil kalsium juga sangat membantu bagi masalah sakit pinggang ketika hamil. Ia membantu memelihara saraf yang mana saraf inilah yang mengawal pengecutan otot-otot tubuh kita. 


Kalsium juga penting semasa proses kelahiran nanti dimana otot-otot badan berkerja keras semasa kontraksi. Pengambilan kalsium yang cukup juga dapat membantu mengurangkan pendarahan ketika bersalin kerana platlet darah cepat terbentuk sekaligus mengurangkan risiko pendarahan ketika bersalin.Tetapi dalam seharian kita jarang minum susu, makan yourgut, keju dan sumber kalsium lain. Tambahan pula ada sesetengah ibu hamil memang tidak boleh telan langsung susu. Jadi bagaimana nak menggantikannya?


Ibu-ibu semua jangan risau sebab Shaklee ada mengeluarkan pil kalsium magnesium iaitu Ostematrix yang akan membantu menyelesaikan masalah sakit pinggang anda. Gabungan kalsium dan magnesium di dalam Ostematrik sangat membantu penyerapannya.

Antara khasiat Ostematrix ialah:
Membantu menghilangkan rasa kejang dan rasa kebas
Melegakan migraine
Bagus untuk pembentukan janin yang kuat
Mendapat tidur yang lena dan berkualiti
Mengurangkan sakit lutut dan sakit pinggang
Mencegah osteoporosis

Bagus untuk pelawasan dan sembelit

dapatkan info lanjut set terbaik untuk ibu mengandung serta percuma konsultasi untuk anda.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *