Home » 5 faktor kenapa wanita tidak subur

5 faktor kenapa wanita tidak subur

Sebelum pergi jauh, mari kita kenalpasti dulu apa masalah yang kita alami?
dengan cara ini,sedikit sebanyak dapat membantu untuk wanita diluar sana mengetahui mengapa sukar hamil dan mencari iktiar mengatasi masalah yang dialami…

5 faktor wanita tidak subur..

   Ovulasi

Tiadanya ovulasi atau kekurangan ovulasi. maka semakin sukar untuk kita kenalpasti bilakah waktu paling sesuai untuk melakukan proses pensenyawaan. pengeluaran telur daripada ovari adalah rendah atau tiada langsung. Penyebab biasa masalah ini ialah, PCOS atau penyakit polisistik ovari.

 Kitaran haid tidak teratur 
Ia bergantung kepada punca tidak datang haid. Jika dari mula tidak pernah mengalami haid, ia terlalu sukar atau hampir mustahil untuk hamil kerana terdapat masalah dalam sistem reproductif puan

.
Tetapi jika pernah mengalami haid, dan kitaran haid puan sekarang adalah tidak teratur, puan masih berpeluang untuk hamil walaupun agak sukar sedikit.

Semakin panjang masa untuk puan tidak mengalami haid, semakin sukar untuk hamil, ini kerana kitaran haid tidak teratur berkaitan dengan tidak mengalami ovulasi.

Tiada ovulasi bermaksud. Puan tidak mengeluarkan benih, sudah tentu puan tidak mengalami persenyawaan dan tidak hamil.
Jika puan tidak mengalami haid & bercadang untuk hamil, seeloknnya carila penawar untuk stabilkan period puan terlebih dahulu..

 

Berat badan dan kolestrol tinggi

Wanita yang terlalu berat atau terlalu kurus juga dikenalpasti sebagai faktor sukar hamil. Jadi langkah terbaik adalah dengan mendapatkan berat badan unggul.
 
 Usia
Umur sekitar  35 tahun ke atas adalah masa yang dianggap sebagai berkurangnya kesuburan wanita secara alamai. Hamil selepas 45 tahun adalah amat jarang berlaku walaupun tidaklah mustahil

.Masalah Di Tiub Fallopia

Ketidakbolehan tiub falopia membawa telur ke ke uterus daripada ovari juga menjadi punca. Mungkin sisebabkan tisu berparut atau jangkitan terdahulu atau endometrisis.
 
                                              stress juga punca gangguan hormon 

                                                             Masalah- Masalah Lain
Ini termasuklah pertumbuhan fibroid, tumor, masalah serviks dan bentuk uterine tidak tetap. Walaubagaimanapun, masalah-masalah ini agak jarang terjadi kepada wanita normal
haid tidak teratur?Bagaimana GLA dapat membantu anda hamil. 


1- GLA dapat melegakan PMS (sindrom pra-haid).

apabila haid sudah teratur,  anda telah menyelesaikan satu masalah, iaitu mengetahui waktu kesuburan anda (ovulasi ), waktu kesuburan adalah waktu paling sangat berharga bagi wanita dan merupakan waktu paling sesuai untuk  ” bersama”. dan waktu itulah keberangkalian untuk hamil adalah amat tinggi.

Bagaimana nak tahu waktu subur anda?

– step pertama: catat tarikh pertama haid pada bulan lepas
– step kedua : kira daripada hari pertama haid bulan lepas sehingga haid bulan ini. ( kebanyakkan ramai kitaran haidnya 28 hari).
– step ketiga :kalau 28 hari, bahagi kepada 2, jadi 14. so hari ke 14 itulah waktu kesuburan anda (bermula hari pertama haid hingga hari ke 13 bukan waktu subur)

lihat gambar dibawah untuk keterangan lebih jelas


– warna pink  tu adalah waktu haid anda (bukan waktu subur)
– warna biru tu adalah waktu subur anda iaitu hari ke 12,13,14 selepas uzur

2- apabila dah tahu waktu keseburan, GLA membantu seorang wanita menghasilkan lendir serviks yang berkualiti untuk kesuburan iaitu lendir yang bewarna putih telur.. Di sinilah fungsi GLA untuk membantu dalam penghasilan cecair yang melambangkan kesuburan ini, yang membantu sperma untuk berenang ke uterus, terus ke tiub falopio untuk bersenyawa dengan sel ovum.

  3-GLA berperanan memastikan cecair mukus di dalam serviks mencukupi dimana ia memudahkan pergerakan sperma ke uterus seterusnya ke tiub fallopian di mana ovum menanti untuk disenyawakan. Cecair mukus yg subur ini juga membantu sperma untuk hidup di dalam tiub fallopian sehingga 5 hari, seterusnya meningkatkan kadar persenyawaan ketika ovulasi berlaku walaupun suami dan isteri tidak bersama dlm jangkawaktu tersebut. 

 

4-Bukan itu saja, cecair ini juga membantu sperma untuk terus hidup dalam tiub falopio sehingga 5 hari. Jadi, kalau tak ‘kena’ hari subur pun masih ada can sebab sperma masih ada di situ sampai hari ke-5.

manfaat lain GLA untuk wanita 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *