Home » Apa beza shaklee dengan vitamin lain?

Apa beza shaklee dengan vitamin lain?

 
 
kembali kepada prinsip asas shaklee:
– Selamat
-berkesan

-mesra alam

YA!! vitamin Shaklee adalah semulajadi, asli, tanpa bahan pewarna tambahan, tanpa pengawet, tanpa perasa.
 Perasan x dalam dalam produk shaklee xde silika gel yang selalu letak kat kasut tu?
tahu apa itu silika gel? 

Fungsi silika gel ini diletak adalah untuk mengelakkan vitamin tersebut daripada dirosakkan oleh wap air yang mungkin boleh terperangkap dalam botol. Sebab tu jika kita lihat dalam kotak-kotak kasut kulit atau dalam beg-beg kulit ada silika gel ni untuk menyerap lembapan bagi mengelakkan pertumbuhan kulat atau merosakkan barang tersebut. Sepatutnya silika gel ini tidak patut berada dalam makanan tambahan khususnya vitamin kerana kalau adanya silika gel, vitamin itu adalah dalam golongan sintetik.
 

Keserasian dengan badan
 
Vitamin natural dihasilkan dari bahan2 makanan kita, jadi ia bertindak dengan lebih baik dan semulajadi dengan tubuh. Ia tidak mendatangkan kesan sampingan, dan memberi kesan yang lebih baik.


Vitamin sintetik, walaupun formulanya sama, ia tetap tidak sama dengan vitamin natural, apa lagi dengan makanan asli. Ini kerana penghasilannya pun bukan dari sumber makanan. Jangan terkejut kalau saya katakan tar yang digunakan untuk menurap jalan raya adalah salah satu bahan untuk menghasilkan vitamin B complex pada vitamin sintetik. Kebanyakan vitamin sintetik memberi kesan yang kurang bermanfaat, sama ada jangka pendek atau jangka panjang.

 
Harga
 
ada yang kata mahal la shaklee ni..kenapa ya? Vitamin natural tentunya lebih mahal kerana penghasilannya dari bahan semulajadi yang kebanyakannya memerlukan kos bahan yang lebih tinggi. Vitamin sintetik biasanya lebih murah dan adakalanya diberi percuma saja.

Kesan kepada tubuh badan

Vitamin natural mengambil intipati dari bahan2 semulajadi, jadi ia tidak meninggalkan bahan2 yang perlu, walaupun bukan bahan utama dalam vitamin tersebut. Contohnya kalsium memerlukan magnesium vitamin D untuk menjadikan penyerapannya lebih optimum. Kalsium yang tidak diserap dengan sempurna akan disimpan dlam ginjal dan boleh menyebabkan batu karang atau batu buah pinggang.

Vitamin sintetik, oleh kerana pembuatannya adalah untuk menghasilkan sejenis bahan tertentu, makan kebanyakan vitamin sintetik datang dalam bentuk ’solo’, misalnya kalsium tanpa magnesium dan vitamin D, jadi kita kena amik magnesium dan vitamin D dari sumber lain. Begitu juga dengan vitamin2 lain, yang memerlukan ‘kawan’ untuk bertindakbalas dengan sempurna, tapi tidak ada dalam vitamin sintetik.

Kandungan ESP yang memberi protin kepada tubuh badab dan menyebabkan kita kurang berasa laparKesan jangka panjang

 
Vitamin natural tidak mendatangkan kesan sampingan kerana penghasilan dari bahan2 seperti yang dinyatakan di atas (bahan semulajadi).

Vitamin sintetik mempunyai banyak kesan jangka panjang, salah satunya akibat ketidakstabilan bahan2 yang terkandung dalam vitamin sintetik itu sendiri, dan manipulasi kimia yang dilakukan dalam proses penghasilannya.Pendek kata, perbandingan antara vitamin natural dengan vitamin sintetik adalah umpama bunga hidup dengan bunga plastik. Bunga plastik itu memang lebih mudah, murah, dan tahan lama. Tapi keunggulan bunga hidup tidak dapat ditandingi, walau macamana ‘nampak asli’ bunga plastik tersebut.Jadi apa kata anda beralih kepada vitamin semulajadi kerana sudah terbukti dapat memelihara kesihatan optimum yang berpanjangan untuk anda dan orang tersayang.

Bagi anda yang ingin lebih tahu khasiat Shaklee dengan lebih lanjut boleh hubungi saya di:
fb: shaklee mampu milik
call/whatapp: 013-6240955

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *