Home ยป ADA APA DENGAN ESP NON GMO

ADA APA DENGAN ESP NON GMO

 
Bila nak terangkan tentang keistimewaan ESP, saya akan katakan protein dari ESP yang Shaklee gunakan adalah dari soya non GMO. Apa itu GMO? 
GMO ini singkatan bagi Genetically Modified Organisms‘ atau dalam Bahasa Melayunya ialah ‘Organisma Pengubahsuaian Genetik’.

Bidang kejuteraan makanan melalui teknologi GMO ini menghasilkan makanan dengan mengubah suai genenetik melalui gabungan DNA dari spesies berlainan atau bakteria/virus untuk menghasilkan ciri-ciri tumbuh-tumbuhan atau binatang yang terbaik. 

Misalnya, tumbuh-tumbuhan menjadi kebal, susah diserang penyakit dan saiz haiwan ternakan lebih besar dari biasa.
Apa yang dikhuatiri, sumber genetik yang digunakan untuk menghasilkan makanan yang diubah suai genetiknya adakah menggunakan benda-benda terlarang oleh syarak? 
Makanan GMO juga dikatakan memberi kesan buruk terhadap kesihatan manusia kerana ia mengandungi bendasing allergen yang tidak diketahui kesan buruknya.

Soya yang dikatakan merbahaya dan membawa keburukan kepada kesihatan lebih relevan kepada soya GMO. Ini adalah kerana cara pembuatan dan cara ia ditanam itu membuatkan ia tidak selamat dimakan. DNA tumbuhan itu telah diubah suai oleh manusia untuk kepentingan diri sendiri.

 
Beza protein Shaklee ESPdengan soya lain.
*soyanya ditanam secara organik tanpa menggunakan teknologi GMO
*Soya Shaklee tidak diganggu proses pertumbuhannya samaada untuk mempercepatkan penuaiannya ataupun disuntik hormon untuk menjadikan ia lebih kebal.
  
*Ladang soya Shaklee mematuhi program IPP (Identity Preservation Program) dan mereka tidak menggunakan pepticides atau racun serangga. Soya akan hanya dituai bila ia sudah cukup matang dan diproses dengan air, pada suhu rendah untuk memelihara isoflavones kerana ia penting sebagai anti kanser
Jadi, kesihatan anda, tanggunjawab anda..
Info lanjut, boleh hubungi:
013-6240955


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *